Leghorn tavuğu özellikleri

Leghorn tavuğu özellikleri

Leghorn ırkı tavuk özellikleri, verimi ve beslenmesi 

Bu yazımızda leghorn veya halk değişi ile ligorin tavuklarının verimi ve özellikleri ile alakalı detaylı bilgiler paylaşmaya, çalıştık ve umarız sizin için faydalı olmuştur. 

Ayrıca ligorin tavuklarının anavatanı ve tarihçesi ile alakalı detaylı bilgileri sizinle paylaşmaktayız.

Bu yüzden eğer bu güzel ve verimli tavukların özellikleri ile tanık olmak isterseniz, sizi yazının devamını okumaya davet ediyorum.

Leghorn tavuklarının geçmişi :

Leghorn veya ligorin tavuklarının geçmişi pek belirli olmamaktadır. Ama araştırmalara göre bu tavuklar, İtalya’nın toskani şehrinde bulunan küçük tavuklardan elde edilmiştir. Aslında leghorn ismi livorno kelimesinin ingilizcesi olmaktadır ve livorno italya’nın deniz kıyısında olan bir şehri olmaktadır ve leghorn tavukları ilk olarak bu şehirden 1828 yılında amerikaya gönderilmiştir. 

tavuklarda genetik nedenlerden dolayı bir çok sorun ortaya çıkmaktadır. bu sorunlardan birisi ise civcivlerde bacak kayması ve felçlik olmaktadır. bir diğer makalemizde bu konu ile alakalı faydalı bilgiler paylaşılmaktadır.

Ama leghorn tavuklarının, safkan ırklarına bu sürede ne oldu ve nasıl değişime uğradı, bir bilgi yoktur. 

Ligorin tavukları amerikaya aktarıldıktan sonra melezleme yapılması ile rose comb ırkları ortaya çıktı, ve birleşik milletlerde beyaz leghorn tavukları, sergilerde 1868 yılında birinci olarak seçildi. Bu tavuklar 1870 yılında İngiltereye ihrac edildi.

Ama ingilizler, küçük cüsseli tavukları sevmiyorlardır ve bu yüzden leghorn tavuklarını Minorka tavukları ile melez yaparak, ve et ve yumurta verimi açısından aynı seviyede olan ligorin tavukları üretmeye başladılar. 

Çünkü küçük cüsseli tavukları sofraları için uygun bulmuyordular. Ve bu melezleme amerika’da devam etti ve 1910 yılında daha büyük cüsseli ve et açısından verimli ırklar, üretilmeye başladı.

Bu dönemden beri leghorn tavuğu müşterileri 2 bölüme ayrıldı, safkan ve küçük cüsseli leghorn tavuklarını besleyenler ve melez ırkları tecih edenler.

Bu düşünce günümüzde bile devam etmektedir ve her birinin ayrı müşterileri bulunmaktadır. Ama günümüzde leghorn tavukları endüstriyel yetiştiriciler için tercih edilmektedir. Ve nedeni ise yüksek oranda yumurtlama per formanız olmaktadır. 

Ligorin tavuklarının görünüm özellikleri :

Leghorn tavuğu ismi geldiği zaman genel olarak beyaz tavuklar akıllarına gelmektedir. Bu yüzden bu tavukların başka renkelerinin olması onları şaşırtacaktır. 

Bu tavukların bir diğer ilginç özelliği, kaküllerinin 2 şekilde olmasıdır. Ve single comb ve rose comb olarak adlandırılmaktadır. rose comb ırkı leghorn tavukları kış mevsiminde kolay olarak beslenmeleri için yetiştirilmektedir. Ve single comb ırkı ise kış için uygun bir tavuk sayılmaz. 

Bu tavukları ağırlıkları, erkek cinslerinde, 3,1 kg ve dişilerde 2,2 – 2,8 kg olmaktadır. 

Davranışlar ve huyları :

Bu tavuklar son derece zeki tavuklar olmaktadırlar ve eğer salma olarak beslenirler ise, kolay birşekilde kendilerini doyurabilirler. Ayrıca son derece aktif ve aramayı seven tavuklar olmaktadırlar. Ve hatta ağaçların üzerine bile tırmanabilirler. 

Ama fazla sesli oldukları nedeni ile, şehir ortamı için uygun bir ırk değildir. Leghorn tavukları, sinirli ve gürültülü tavuklar olarak bilinmektedirler, ama bu alt türlerinde farklı olmaktadır. Aslında tavukların huylarını anlamak için civcivken, ebeveynlerinin davranışlarını bilmeniz gerekmektedir. Eğer sürekli onlar ile zaman geçirirseniz, alışabilirler, ama tavukların evcil bir süs kuşu gibi davranmasını beklemeyiniz. 

Leghorn’ların bağımsız bir kişiliği vardır ve saldırgan tavuklardır. Bu tür tavuklar çocukların oynaması için hiç uygun değildir. Leghorn tavuklarında ibik şekli bazı çeşitlerde büyük, bazılarında küçük olmak üzere iki şekildedir. Kısa ibikli olan Leghorn tavukları soğuk bölgeler için uygundur. Çünkü iri taç ve sakal, kışın yakıcı soğuğuna uymaz. Bu tavukların kulak memelerinin beyaz olması, Leghorn yumurtalarının renginin de beyaz olduğunu gösterir.

Leghorn tavuklarının en güzel yanı, diğer ırklara kıyasla uçma konusunda çok usta olmalarıdır. Leghorn tavukları 3 metrelik çitlerin üzerinden atlayabilir. Bu nedenle, sınırlı bir alanda tutmak istiyorsanız, depolama yerlerinin çatısını örtmelisiniz.

Leghorn tavuklarının diğer bir özelliği de civciv çağında hızlı büyümeleridir. 4 buçuk aylıkken yumurta bırakmaya başlarlar. Leghorn tavukları farklı hava koşullarına uyarlanabilir, ancak ılımlı hava onları tutmak için uygundur.

Sakin ve nazik bir evcil kuş arıyorsanız, Leghorn tavuğu size göre değil. Ancak yumurta sayısı yüksek, yem tüketimi düşük bir yumurta tavuğu arıyorsanız size Leghorn tavuklarını öneriyoruz.

Leghorn tavuklarının yumurtlaması :

Leghorn tavuklarının yumurtlama performansı yılda, 280 – 320 adet arasında değişmektedir. Ve eğer yem ve bakımı uygun olursa, bu tavuklara tam bir yumurta üretim makinesi dememiz mümkün olmaktadır.

Deneyimlere göre ligorin tavuğu hayatının ikinci ve 3.yılında en yüksek yumurta verimine ulaşmaktadır. Bu tavukların yumurta kabukları beyaz olmaktadır. Ve yumurta ağırlığı 55 gram olmaktadır. Ve yaşları ilerledikçe, yumurta üretimi düşer ve yumurtalar daha iri olur. 

Bu tavuklar sadece yumurta üretimi için yetiştirilmektedir ve genel olarak gurk olmaları zor olmaktadır. Bu yüzden eğer tavukları çoğaltmak isterseniz, bir kuluçka makinası almak zorundasınız. Civcivler çıkımdan sonra hızlı bir şekilde büyümektedirler. Ve olgunlaşmaları kısa sürede gerçekleşmektedir. 

Sağlık sorunları :

Leghorn tavukları, dayanıklı ve güçlü bir tavuk ırkı olmaktadırlar. Ve sağlık açısından bir sorunları olmamaktadır. 

Ama kış mevsiminde bu tavukların kaküllerine dikkat etmeniz gerekmektedir ve tavsiyemiz, soğuk nedeni ile kurumaması için, vazelin yağı sürmeniz olmaktadır. 

Leghorn tavuğu sizin için uygun bir ırk mı ?

Eğer sizinle samimi olan bir tavuk ırkı isterseniz, leghorn sizin için uygun olmamaktadır. Çünkü bu tavukların ataları yabani tavuk ırkları olmaktadır, ve yabani huyları ise devam etmektedir. 

Ama eğer verimli bir tavuk arıyorsanız, leghorn en iyi seçenek olmaktadır. Bu tavuklar düşük yem tüketimine rağmen hafta da 4 adetten fazla yumurta yapabilirler. Ve özelliklede salma olarak beslenirler ise verimlilikleri artmaktadır. 

Leghorn tavuğu nasıl beslenir?

Leghorn tavukları, sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri ve yüksek verimli olabilmeleri için dengeli bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. İşte Leghorn tavukları için genel besleme yönergeleri:

  1. Yüksek Kaliteli Yemler:
    • Leghorn tavuklarına yüksek kaliteli ticari tavuk yemleri verilmelidir. Bu yemler, tavukların tüm besin ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur.
  2. Yumurta Üretimi İçin Yem:
    • Leghorn tavukları genellikle yüksek düzeyde yumurta üretimi için yetiştirilir. Bu nedenle, özellikle yumurta verimini artırmaya yönelik yemlerle beslenmeleri önemlidir.
  3. Protein İçeriği:
    • Yumurta üretimi için özellikle yüksek protein içeriğine sahip yemler kullanılmalıdır. Genellikle yüzde 16 ila 20 arasında protein içeren yemler uygundur.
  4. Mineral ve Vitamin Destekleri:
    • Leghorn tavuklarına, özellikle kalsiyum, fosfor, A vitamini, D vitamini gibi mineralleri ve vitaminleri içeren yem eklemek önemlidir. Bu, kemik sağlığını, yumurta kabuğu kalitesini ve genel sağlığı destekler.
  5. Taze Su Temini:
    • Tavukların her zaman temiz ve taze suya erişimi olmalıdır. Su, sindirim, yumurta oluşumu ve genel sağlık için hayati öneme sahiptir.
  6. Serbest Dolaşım ve Egzersiz:
    • Leghorn tavuklarına serbest dolaşım alanları sağlayarak ve uygun egzersiz imkanları sunarak genel sağlıklarını destekleyebilirsiniz.
  7. Doğal Bitkisel Katkılar:
    • Arada bir doğal bitkisel katkılar ekleyerek tavukların besin çeşitliliğini artırabilirsiniz. Ancak, bu eklemelerin tavukların temel ihtiyaçlarını karşılamasına dikkat edin.
  8. Veteriner Takibi:
    • Leghorn tavukları düzenli olarak veteriner kontrolünden geçmelidir. Veteriner, tavukların sağlığını izleyebilir, gerekirse diyetlerinde değişiklikler yapabilir ve hastalık belirtilerini erken teşhis edebilir.

Besleme programınızı, tavukların yaşına, cinsine, sağlık durumuna ve hedeflerinize uyacak şekilde ayarlamak önemlidir. Yüksek kaliteli yemler ve düzenli veteriner kontrolü, Leghorn tavuklarının sağlıklı ve üretken olmalarını sağlamak için önemlidir.

Hint horozlarını tehdit eden hastalıklar

Hint horozlarını tehdit eden hastalıklar

Hint horozları hastalıkları :

Hint horozları görünüm olarak dayanıklı ve güçlü görünselerde hastalıklara karşı son derece duyarlı olmaktadırlar ve eğer hint horozu yetiştiriciliği yapmak isterseniz, hastalıklara karşı hazırlıklı olmanız gerekmektedir.

Hint horozu sağlığı için gereken önlemlerin alınması tavsiye edilmektedir ve bakımı ve kümes temizliğinde ihmal edilmemesi önerilmektedir.

Hint horozlarını tehdit eden 2 yaygın hastalık bulunmaktadır ve genel olarak bu horozların yetiştiriciliği ile uğraşanların zararlı olmasına ve kuşların telef olmasına neden olmaktadır.

Sallabaş hastalığı olarak bilinen newcastle, ve kuş gribi tavuklarda ve hint horozlarında genellikle ortaya çıkan bir hastalık olmaktadır.

Bu hastalıklar viral hastalık olarak son derece bulaşıcı ve ölümcül olmaktadırlar ve mutlaka önlemlerin alınması gerekmektedir.

Sallabaş hastalığı belirtileri, kuşun ishal olması, kafasının geri dönük olması, kuşların felç olması, horozun zayıflaması, öksürük, ve tüylerinin düzensiz ve dağınık olmasıdır.

Bu hastalıklara önlem almak için, zamanında aşı yapılması önerilmektedir.

Hint tavuğu kuluçkası :

Hint tavukları kolay bir şekilde gurk olsalar bile kuluçkaya yatmak için vücut yapıları pek uygun sayılmaz. Bu tavukların ayakları diğer ırklara göre daha uzun ve tüyleri ise daha az olmaktadır ve bu yüzden kuluçka yapımı için uygun bir ırk olmamaktadır. 

Hint tavuğu kuluçkası için eğer doğal kuluçka yapımı tercih ediyorsanız diğer ırklardan yumurta üzerinde yatması için kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Ama eğer suni kuluçka yapımı yöntemi kuluçka yapmak isterseniz, kaliteli bir kuluçka makinesi ile iyi oranda çıkım almanız mümkün olmaktadır.

👉 hint horozu yetiştiriciliği deneyim gerektiren bir iş olmaktadır ve bu horozların bakımının yanı sıra özel egzersizler ise gerekmektedir. Aseel horoz yetiştiriciliği hakkında bilgiler uzmanlarımız tarafından paylaşılmaktadır.

Hint tavuğu yumurtasının kuluçkası ise diğer tavuklar gibi olmaktadır ve aynı şekilde, gerçekleşmektedir. Kuluçka koşulları ve kuluçka yapımı ile alakalı diğer makalelerimizde detaylı bilgiler paylaşılmaktadır.

Ama hint horozu yetiştiriciliğinde ve bu horozların yavruları 1 aylık olana kadar dikkatli olmanız önerilir, çünkü bu dönem son derece hassas bir dönem olmaktadır. Her zaman hasta olma tehlikesi bulunmaktadır.

Civcivlerin hasta olmasına neden olan asıl faktör düşük sıcaklık olmaktadır ve civcivler düşük sıcaklık nedeni ile hasta olmaları an meselesi olmaktadır.

Ve civcivler için hazırlanan kümes son derece temiz hijyenik bir yer olması gerekmektedir. Tavsiyemiz ısıtıcı olarak infrared lamba kullanmanız olmaktadır.

Kızıl ötesi ışınlar civcivlerin vücudunda kan dolaşımını hızlandırır ve civcivleri hızlı büyümesine neden olur diğer özelliği ise bakteri ve mikropların oluşmasına engel olur.

Hint horozlarının güçlü olması yavru bakımına ve kalitesine bağlı olmaktadır. Eğer küçük yaşlarından besin değeri yüksek yem ile beslenirse büyüdükleri zaman ise kaslı ve güçlü olmalarına neden olacaktır ve aksi halde düşük kaliteli horozlara sahip olabilirsiniz.

Bu yüzden yavruların yemi çok önemli bir faktör olmaktadır. Dövüş horozları bakımı ve beslemesi ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmaktadır.

Hint horozlarının sağlığını korumak için birkaç önlem alabilirsiniz. İşte hint horozlarında hastalıklara karşı alınabilecek bazı genel önlemler:

  1. Temizlik ve Hijyen:
    • Kümesinizi düzenli olarak temizleyin.
    • Su ve yem kaplarını düzenli aralıklarla temizleyin ve değiştirin.
    • Kümeste biriken dışkıları düzenli olarak temizleyerek mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyin.
  2. Aşılar:
    • Veteriner önerisiyle uygun aşıları düzenli olarak yaptırın. Bu, bazı yaygın hastalıklara karşı koruma sağlar.
  3. İzolasyon:
    • Yeni eklenen hint horozlarını karantinaya alın. Bu, potansiyel hastalık taşıyıcılarını diğer hayvanlardan izole etmenize yardımcı olabilir.
  4. Beslenme:
    • Dengeli bir beslenme sağlayın. Sağlıklı bir diyet, bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
    • Su temini düzenli ve temiz olmalıdır.
  5. Veteriner Kontrolleri:
    • Belirli aralıklarla veteriner kontrolü yaptırarak hint horozlarınızın genel sağlık durumunu izleyin.
  6. Parazit Kontrolü:
    • Düzenli olarak parazit kontrolleri yapın ve gerekirse uygun tedavileri uygulayın.
  7. Stresi Azaltma:
    • Hint horozlarının stresini azaltmaya yönelik uygun önlemleri alın. Stres, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve hastalıklara karşı hassas hale getirebilir.
  8. Doğal Ortam:
    • Mümkünse, hint horozlarına doğal bir ortam sunun. Bu, genel sağlıklarını destekleyebilir.
  9. Eğitim:
    • Hint horozlarınızın sağlığı ve bakımı konusunda bilgilenin. İlgili literatürü okuyun ve veterinerinizden öneriler alın.
  10. Karantina:
    • Yeni hayvanları getirdiğinizde, onları diğerlerinden bir süre boyunca izole ederek karantinaya alın. Bu, olası hastalık bulaşma riskini azaltabilir.

Hint horozlarınızın sağlığını izlemek ve korumak için düzenli olarak gözlem yapmak, erken teşhis ve tedavi için önemlidir. Eğer bir sağlık sorunu fark ederseniz, hemen veteriner yardımı almalısınız.

Son son :

Dövüş horozu yetiştirmek için deneyim gerekir, ve eğer yeni başlamak isterseniz önce bazı teknikler ve noktalar hakkında bilgi almanız gerekir.

Bu blogda deneyimli kişilerden bilgileri ve teknikleri size aktarmaya çalışmaktayız ve kaliteli ve güçlü horozlar yetiştirebilmeniz için destek olmaya çalışmaktayız. Yorumlar yaparak bizi bu yolda yalnız bırakmayınız.

kuluçka makinesi ve yüksek çıkım oranı

kuluçka makinesi ve yüksek çıkım oranı

Kuluçka çok hassas bir işlem olmaktadır ve randımanı etkileyen 4 önemli faktör olmaktadır. Kısacası kuluçka yapımında başarılı olmak direkt olarak sizinle paylaştığımız bu 4 faktor ile alakalı olmaktadır.

Bu 4 faktör aşağıdakilerden ibarettir ve yazımızın devamında detaylı olarak açıklamalar paylaşılmaktadır :

  • Döllü yumurta ve kalitesi 
  • Çevre koşulları 
  • Kuluçka makinesi 
  • Kuluçka makinesini kullanan kişi ( operatör )

Kuluçka yapımında bu bu 4 faktör direkt olarak sonucu etkiler ve eğer gereken koşullar temin edilmezse düşük randıman alabilirsiniz. Bu koşulların nasıl olacağına dair bilgi almak için sizi makalemizin devamını okumaya davet ederim.

  1. Döllü yumurta nasıl olmalıdır ?

Kuluçka için ilk adım döllü yumurta temin etmektir. Ve ihtiyacınıza göre kendi çiftliğinizden veya başka çiftliklerden temin edebilirsiniz. Döllü yumurtanın civcive dönüşmesi için yumurtaların ne zaman üretildiği, kalitesi ve boyutu önemli olmaktadır ve mutlaka dikkat etmeniz gereken bir konu olmaktadır.

Döllü yumurtanın en az 24 saat üretilmesinden zaman geçmelidir, yani kısacası 24 saat dinlenmesi gerekir. Eğer yumurtlamadan hemen sonra kuluçka makinesine aktarırsanız çıkım çıkım almak mümkün olmayacaktır.

Ayrıca yumurtanın üretiminden 3 günden fazla geçmemeli, aksi halde 3 günü aşan her 24 saat döllü yumurtanın kalitesinden düşecektir ve çıkım randımanını kötü yönde etkileyecektir.

Döllü yumurta eskidikçe civcive dönüşme olasılığı düşer ve kuluçka döneminde gelişmesi zor olur bu yüzden çıkım randımanı ise düşük olur. Bazen kuluçka dönemi sonunda operatör çıkmayan yumurtaları incelediği zaman civcivlerin bir yere kadar geliştiğini ve sonlara doğru telef olmasını görür, bu olay yumurtaların içinde bulunan dölün zayıf olmasından ve eskimiş yumurta olduğundan kaynaklı olmaktadır.

  • Yumurtaların şekli ve boyutu :

Kuluçka randımanını etkileyen konulardan diğeri ise yumurtaların şekli ve boyutu olmaktadır. Kuluçkasını yapmak istediğiniz yumurtaların fazla büyük veya fazla küçük olmaması gerekir, ve hatta standart şeklinden fazla konik olmamalıdır. 

Yumurtanın kabuğu sağlam olmalıdır ve üzerinde çatlak ve kırık olmamalıdır, hatta çok ince kırık olsa bile sağlam olanlardan ayrılmalı ve kuluçka makinesine yüklenmemelidir. Ayrıca üretken sürüde horoz ve tavukların oransal sayısı standart olmalıdır. Yani her 3 adet tavuk için bir horoz yeterli olacaktır. Daha düşük  ve daha fazlası döllü yumurtaların kalitesi olmasına neden olacaktır. Horoz sayısının daha fazla olması sürüde kavgalarına neden olur ve bu yüzden sayıları kontrol edilmelidir. Erkek ve dişi kuşların genç ve sağlıklı olması döllerin kaliteli olmasına neden olur ve bu yüzden yaşları önemli olmaktadır ve dikkat etmeniz gerekir.

  • Döllü yumurtaların depolama koşulları :

Döllü yumurtaların kuluçka yapımına kadar depolanması bazı koşullar gerektirmektedir, yumurtalar eğer bu sürede sabit kalırsa içindeki döller kabuğa yapışır ve telef olurlar. 

Döllü yumurtaların depoda her 3 ile 4 saatten bir çevrilmesi gerekir. Ayrıca depoda sıcaklık ve nem oranı ise önemli olmaktadır ve sıcaklığın 18 ile 20 derece arasında ve nem oranı ise %50 ila 55 olması gereklidir. Ama dikkat etmeniz gereken önemli konu depo alanının temiz ve dezenfekte olmasıdır ve ayrıca böcek ve kemirgenlerin giremeyeceği bir yer olması gerekir.

Ve yumurtaları kesinlikle kuşların bulunduğu alanda bekletmeyiniz. Ayrıca döllü yumurtaları kuluçka makinesine aktarmadan 1 gün önce 25 derecelik bir sıcaklıkta bekletilmesi olmaktadır ve sonra direkt olarak kuluçka makinesine yüklemeniz gerekir. Aksi halde yumurtalar ısı şokuna uğrar ve telef olurlar.

Kuluçka salonu ve koşulları 

Kuluçka yapımında önemli olan 2.faktör kuluçka yapımı için karar verdiğiniz oda veya salon olmaktadır. Kuluçka makinesini kullanmak istediğiniz yerin tamamen temiz ve dezenfekte olması gerekir ve mutlaka hava dolaşımı sağlanmalıdır. Çünkü temiz hava ve oksijen temini kuluçka makinesi için ve randıman sağlamak için önemli olmaktadır.

Kuluçka makinesi kullandığınız alan sıcaklığı 20 ila 24 derece aralığında olmalıdır, ve nem oranı ise %50 ile 55 arasında olması kuluçka makinesinin daha dikkatli çalışmasını sağlayacaktır. Bu yüzden kuluçka makinesi için ayrı bir oda ayarlamanız ve odanın sıhhi koşullara uygun olması gerekir, yani mikroplar ve hastalık etkenlerinin giriş yollarını engel olmalısınız.

Kuluçkahanenin araba tarafığınden ve ses ve gürültüden uzak bir yerde olması gerekir, ve kuluçkahanede mutlaka ısıtma ve havalandırma sistemlerinin olması şarttır.

Kuluçka makinesi nasıl olmalıdır ?

Yüksek randıman için kuluçka makinesi önemli bir rol taşımaktadır, kısacası kuluçka makinesi yumurtaların dönüşmesi için gereken tüm koşulları temin etmekle görevli olmaktadır, yani yumurtaların gelişim dönemi boyunca çevrilmesi, hava sirkülasyonu, ısı ve nem temini kuluçka makinesi tarafından temin edilerek yumurtaların gelişmesini sağlamaktadır.

Kuluçka makineleri ise bu koşulları temin etmek için farklı sistemler ile donatılmıştır ve kuluçka makinesi alırken kuluçka makinesi sistemlerine ve kalitesine dikkat etmeniz gerekir. Çünkü her kapalı dörtkenden kuluçka makinesi olmaz. 

Kuluçka makinesinde kullanılan malzemeler nasıl olduğu önemli olmaktadır ve makine seçerken sistemleri ve kaliteleri ile ilgili bilgi toplamanız gerekir. Örnek olarak kuluçka makinesi kabininde kullanılan malzeme makine içinde oluşan koşullar karşısında dayanıklı olmalıdır ve korozyona karşı dayanıklı olmalıdır, çünkü kuluçka makinesi kabininde çürüyen kısımlar mikrop ve bakterilerin oluşmasına neden olan en iyi yerdir. Galvanize ve metal gibi kabin malzemeleri zaman içinde çürüyerek her açıdan kullanıcı için zarar oluşturacaktır.

Kuluçka makinesinde önemli olan diğer kısımlardan diğeri ise kuluçka makinesinde kullanılan sensörler olmaktadır, kuluçka makinesi sensörleri ve çalışması makinenin randımanını direkt olarak etkiler, hata payı yüksek olan kuluçka makineleri kuluçka makinesinde ısı ve nem ayarlarının hatalı olmasına neden olur, ünlü kuluçka makinesi üreticileri kuluçka makinelerinde yüksek hassasiyetli SHT sensörlerinden faydalanmaktadır, bu sensörlerin sürekli kalibre olmasına gerek yoktur ve sapma oranları oldukça düşük olmaktadır, bu yüzden tıp ve askeri endüstrilerinde tercih edilirler.

Kuluçka makinelerinde önemli olan diğer parça kuluçka makinesi termostatı olmaktadır. Kuluçka makinesi termostatı makinede montaj edilen diğer mekanizmaların yönetmesi ile görevli olmaktadır. Son zamanlarda kullanılan kuluçka makinesi termostatı güncel teknoloji ile akıllı çalışma özelliğine sahip olmaktadır. Böylece operatörün kuluçka makinesi ile fazla uğraşması gerekmez.

Kullanıcının kuluçka makinesi randımanında etkisi 

Kullanıcının kuluçka makinesi randımanında etkisi yüksek olmaktadır ve kuluçka makinesinin nasıl kullanılacağına dair gereken bilgiye sahip olması yüksek randıman almasını sağlayacaktır, ama kullanıcının kuluçka randımanını yükseltmek için neler yapması gerekir ?

Kullanıcının ilk yapması gereken iş döllü yumurtaların tamamen dezenfekte olmasını sağlamak ve kuluçka makinesinin temiz ve dezenfekte olmasını sağlamak olmaktadır. İkinci aşa kuluçka makinası çalışmasını test etmek ve kuluçka makinesini 24 saat boyunca boş olarak çalıştırması gerekir. kullanıcının belirli aralıklarda döl kontrolu yapması ve dölsüz yumurtaların kuluçka makinesinden çıkarması ise yapması gereken en önemli işlerden birisi olmaktadır.

Kuluçka makinesi test edildikten sonra yumurtalar kuluçka makinesine yüklenebilir, operatörün kuluçka döneminde yapması gereken iş çıkım döneminde kuluçka makinesi çevirme sistemini durdurması olmaktadır. Çünkü çıkım döneminde civcivler yumurtadan çıkmaya başlayacaktır ve eğer çevirme mekanizması çalışırsa civcivler telef olabilir.

Kuluçka makinesi yardımıyla nasıl yüksek çıkım elde edilir?

Kuluçka makinesi, kuş yumurtalarının ideal koşullarda ve tutarlı bir şekilde yüksek bir çıkım oranıyla kuluçkaya yatırılmasını sağlar. Yüksek bir çıkım oranı elde etmek için aşağıdaki önemli faktörleri göz önünde bulundurmalısınız:

  1. Temizlik: Kuluçka makinesini kullanmadan önce, hem kuluçka makinesinin içini hem de yumurtaları temizlemek önemlidir. Yumurtaların üzerinde kir, dışkı veya diğer kalıntılar olmamalıdır. Kuluçka makinesinin içi de temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
  2. Sıcaklık ve Nem Kontrolü: Her tür kuş için uygun sıcaklık ve nem koşullarını sağlamak kritiktir. Yumurtaların sıcaklığı ve nem seviyeleri, kuş türüne bağlı olarak değişebilir. Doğru sıcaklık ve nem düzeylerini korumak, yüksek çıkım oranını destekler.
  3. Yumurta Seçimi: Yüksek çıkım oranı elde etmek için, sağlıklı ve taze yumurtaları seçmelisiniz. Çatlak veya hasar görmüş yumurtaları kullanmaktan kaçının.
  4. Dönme ve Yumurtaları Hareket Ettirme: Kuluçka makinesi, yumurtaları belirli bir süre aralığında düzenli olarak döndürmelidir. Bu, embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur. Eğer kuluçka makinesi otomatik olarak döndürme işlemini yapmıyorsa, yumurtaları düzenli aralıklarla el ile çevirmeniz gerekir.
  5. Yumurtaların Düzenli Kontrolü: Kuluçka makinesini kullanırken, yumurtaların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Çürümüş veya kötüleşmiş yumurtaların tespit edilip çıkarılması, diğer yumurtaların sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.
  6. Yavruların Bakımı: Yumurtalar çıktıktan sonra, yavruların doğru bir şekilde bakımını yapmalısınız. Yavrular için uygun sıcaklık ve nem koşullarını sağlamak ve uygun bir beslenme programı uygulamak önemlidir.
  7. Kuluçka Makinesi Kalibrasyonu: Kuluçka makinesini düzenli olarak kalibre etmek, doğru sıcaklık ve nem seviyelerini korumanıza yardımcı olur. Bu nedenle, kuluçka makinesinin doğru bir şekilde çalıştığından emin olmalısınız.

Yüksek bir çıkım oranı elde etmek, sabır ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Yumurtaların sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gereken koşulları sağlamak ve düzenli kontrol yapmak önemlidir. Ayrıca, kuluçka makinesinin kullanım kılavuzunu dikkatlice takip etmek de önemlidir.

Sonuç :

Bu yazıda kuluçka yapımı ve randımanında etkili olan 4 önemli faktör hakkında açıklamalar yaptık ve kuluçka makinesi ile en yüksek randıman almanız için yardımcı olmaya çalıştık, umarız yazımız sizin için faydalı olmuştur. Makalelerimiz ile ilgili yorumlarınızı bekliyoruz ve eğer kanatlı yetiştiriciliği ile ilgili sorularınız varsa bize yazabilirsiniz.

Gezen tavuk yetiştiriciliği nasıl olur ?

Gezen tavuk yetiştiriciliği nasıl olur ?

Son yıllarda insanların organik gıda ve besin kaynakları tüketmeye yönelmesi organik tavuk çiftliklerinin gelişmesine ve çoğalmasına neden olmuştur ve tüketici talebinin artması, organik gıda üretimi sektörünün hızla büyümesine sebep olmaktadır.

👉 tavuk yetiştiriciliği sektöründe önemli aşamalardan birisi tavukların üremesi olmaktadır. ve bunun için genel olarak kuluçka makinesi kullanılmaktadır. kış mevsiminde kuluçka yapımı ise hakkında bilginizin olması gereken bir konu olmaktadır. ve blogumuzda bu konu ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmaktadır.

Doğal tavuk yumurtası ve eti üretimidir veya halk arasında klasik köy yumurtası üretimi için açık arazide beslenen tavuk çiftliğidir.

Salma tavukçuluk adı ile’ de tanımlanan tavuk yetiştiricilik yönteminde tavukların otlak ve yeşil arazide dolaşması ve güneş ışığından yararlanma imkanı sağlanmıştır, tavukların dolaştığı arazilerde aromatik bitkiler tavukların sağlık açısından korunması ve hızlı gelişmelerini sağlar ayrıca vücutlarına gereken vitamin, protein ve mineralleri temin edebilirler.

Gezen tavuk çiftliği için uygun olan ırklar :

  • Plymoth rock tavukları : etlik tavuklar sınıfında olan plymoth siyah, beyaz tüyleri vardır ve derisi sarımsı bir renge sahiptir. Ply moth belirli yaşa kadar beslenir ve sonra kesime gönderilir.
  • Lohman Brown tavuğu : lohman tavuklar ilk olarak almanya da yetiştirilmeye başladı ve bir çok ülkeye gönderildi, lohman tavuklar diğer türlerden daha hızlı büyürler ve bu neden ile etlik tavuk yetiştiricilerinin ilgisini çekmiştir. Lohman tavuklarının renkleri beyaz ve açık kahve renginde bulunmaktadır, ayrıca hızlı kilo almaları nedeni ile tavuk yetiştiriciler için en uygun seçenek olacaktır.
  • Ataks tavuklar : ataks tavukları bulundukları alana kolayca uyum sağlayan bir tavuk türüdür ve yumurta kalitesi ve verimliliği nedeni ile salma tavukçuluk için en iyi seçenektir. Ayrıca hızlı büyümeleri ve hastalığa karşı gösterdiği direnç bu ırkı özgür tavuk yetiştiriciliği için uygun bir seçenek yapmıştır.

Organik tavuk yetiştiricilik için gereken tesisler :

  1. Kapalı barınak veye kümes

Tavukların tutulduğu yere kümes denilir kümeslerin sağlıksal standartlara uygun olması tavuklarınızın sağlığı açısından önemlidir, tavuk barınaklarında mutlaka havalandırma ve ısıtma sisteminin olması gerekir ve sağlıksal koşullara uygun olması gerekir.

Tavuklar için altlık malzemesi çam ağacı talaşı kullanılmasında fayda var. Çam ağacı talaşı yalıtımı sağlayacak ve esnek ve yumuşak olması tavuklara zarar vermeyecektir ayrıca içinde toz barındırmayacak özelliği tavukların solunum hastalıklarına kapılması olasılığını kaldımıştır.

  • kümesin izolasyonu : eğer kış mevsiminde bulunduğunuz ilin sıcaklığı çok düşük ise salon için sıkı izolasyon yapmanız gerekecektir, aksi halde salon sıcaklığını sabit tutamazsınız ve ısıtma sisteminin sürekli çalışması ürün maliyetini artırır.
  • ısıtma sistemi : salon sıcaklığını sabit tutmak sağlık açısından önemli bir faktör sayılır, sonbahar ve kış mevsimlerinde hava sıcaklığının düşük olması tavuklara zararlıdır ve mutlaka ısıtıcı kullanmanız gerekir, ısıtıcı için mutlaka fosil yakıtlar ile çalışan sistemler kullanmayınız örnek olarak doğal gaz veya kömür sobalar çevrede bulunan oksijeni yakarak alandaki oksijeni azaltır ve bu neden ile tavukların nefes almasını zorlaştırır. ısıtma sistemi olarak kombi ve endüstriyel rezistanslar önerilmektedir.
  • havalandırma fanları : tavukların solunum nedeni ile salonda mevcut olan oksijen tükenir ve eğer hava dolşımı sağlanmaz ise tavukların hastalanması kaçınılmaz olur ve büyük ihtimalde bir çoku telef olur, bu sebep ile salonda aspiratör fanların bulunması önemlidir, aspiratör fanlar hava dolaşımını sağlar ve salonda bulunan CO2 gazını def eder ve dışarıda bulunan temiz havayı salona aktarır.
  1. Gezinti alanı

Kümeslerin karşısında gölgeli ve otlak gezinti alanı olması tavuklara doğal beslenme imkanı ve güneş ışığından yararlanmalarını sağlayacaktır. Gezinti alanında aromatik bitkilerin olması tavukların sağlığı ve gelişmesi için faydalı olacaktır.

Gezen tavuğun anlamı

“Gezen tavuk,” genellikle “serbest dolaşan tavuk” veya “serbest gezen tavuk” olarak da adlandırılan tavukların bir türüdür. Bu tavuklar, endüstriyel çiftliklerde kümeste kapatılmadan serbestçe dolaşmalarına izin verilen veya sınırlı bir alanda yetiştirilen tavuklardır.

Gezen tavukların yetiştirilme yöntemi, geleneksel tavuk endüstrisinin aksine, tavukların daha fazla hareket etmesine, doğal davranışlarını sergilemesine ve daha fazla açık alan kullanmasına olanak tanır. Bu tavukların daha fazla güneş ışığına maruz kalmaları ve doğal yollarla beslenmeleri de teşvik edilir. Bu nedenle, gezen tavuk eti, bazı tüketiciler için daha sağlıklı veya etik olarak daha kabul edilebilir bir seçenek olarak görülür.

Serbest dolaşan tavukların yetiştirilme koşulları ve standartları ülkelere ve bölgelere göre değişebilir. Ancak genel olarak, bu tavuklar, kümeste kapatılmadan veya sınırlı bir alanda serbestçe dolaşabildikleri için daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olma potansiyeline sahiptirler. Bu nedenle, gezen tavuk eti tüketmek isteyenler, ürünlerin üzerindeki etiketleri veya sertifikaları kontrol ederek bu tavukların daha iyi koşullarda yetiştirildiğini doğrulayabilirler.

Polonya horoz ve tavukları ( Fizan tavuğu)

Polonya horoz ve tavukları ( Fizan tavuğu)

Polonya tavuk ve horozlarının özellikleri : 

Polonya ırkı tavuk ve horoz süs tavuk ve horozları içinde en ünlü ırklardan olmaktadır ve uzun zamandır kanatlı sevenler tarafından tercih edilmektedir. Polonya ırkı 1475 yılında polonya’nın kuzey bölgelerinde belirtildi, ve o’zamandan beri ırklarında hiçbir genetik değişkenlik yapılmamıştır. Bu tavukların dünyaya yayılması ve ihracatı polonya devleti tarafından yapılmaktadır ve ırklarını koruyarak soylarının devam etmesini sağlamaktadır.

Polonya ırkı bakımı ve beslemesi :

Polonya ırkı horoz veya tavuklarını beslemek için kümeslerinde zemini saman ve ot kurusu ile kaplamanız iyi gelecektir ve alan boyutu ise en az 6 m² olması gerekmektedir, eğer daha az olursa tavuk ve horoz için sıkıcı olacaktır ve kanatlarını açarken sürekli filelere takılması rahatsız edecektir ve hatta zarar görmesi ise kaçınılmaz olacaktır.

Polonya tavukları veya diğer ismi ile fizan tavuğu beslenmesi için tavuklar için kullanılan pelet yem, tahıl karışımı ve meyve ve sebze kullanmanız yeterli olacaktır. 

Polonya tavuk ve horozları hakkında genel bilgi :

Polonya ırkı tavuk ve horozlar 6 aylıkken eşeysel olgunluğa erişirler ve tavukları ise yılda 120 ila 180 adet yumurta yaparlar ve kuluçka dönemleri ise 21 gün olmaktadır.

Polonya tavuklarının üremesi :

Polonya tavukları genel olarak pek çiftleşmeye meyilli sayılmazlar, bu nedenden dolayı üremeleri için kuluçka makinesi kullanmanız daha mantıklı olacaktır. Polonya ırkı tavukların kuluçka koşulları ise diğer tavuklar gibi olmaktadır ve kuluçka makinesi için farklı koşullar gerektirmez.

Polonya tavuklarının üremesi :

Polonya tavukları genel olarak pek çiftleşmeye meyilli sayılmazlar, bu nedenden dolayı üremeleri için kuluçka makinesi kullanmanız daha mantıklı olacaktır. Polonya ırkı tavukların kuluçka koşulları ise diğer tavuklar gibi olmaktadır ve kuluçka makinesi için farklı koşullar gerektirmez.

Polonya tavuğu davranışları

Bazı Polonyalı tavuk çeşitleri, orta boy beyaz yumurtaların mükemmel katmanlarıdır. Onlar oturamazlar ve nadiren karamsar olurlar. Oldukça gergindirler ve kolayca şaşırırlar. Başlarındaki tüyleri görüşlerini gizleme eğilimindedir, bu da onları havadaki yırtıcılara daha yatkın hale getirir.

Ve saçları ıslanır ve kirlenirse doğrudan gözlerine asılabilir. Bu da göz enfeksiyonlarına ve içecek ve yiyeceğin bulunamamasına yol açabilir. Bu nedenle temiz tutulmalarına özen gösterilmelidir.

Polonya tavuğunun işlenmesi ve evcilleştirilmesi çok kolaydır. Hem büyüklük hem de tip olarak Leghorn tavuğuna benzerler. Evcil hayvan olarak da iyidirler. Bununla birlikte, aşağıda bu tavuk ırkının tam cins profilini inceleyin.

Polonya polonya tavuğu hakkında ilginç gerçekler

  • Polonya tavuklarına Top Hat veya Paduan da denilir .
  • Çeşitli renklere sahiptir ve Altın, gümüş ve beyaz renklerinde de görünürler.
  • Tarihçeleri belirli değildir ancak polonya veya hollandaya ait oldukları sanılıyor.
  • Polonya tavuklar ıslak ve soğuk mevsimlerde ve zor hava şartlarına dayanamazlar ve telef olabilirler .Bu neden daha çok bakıma ihtiyaçları vardır.
  • Ayrıca ufak tefek boylarında olurlar ve genelde süs kuşları olarak yetiştirilirler.

Yumurtamaları

İyi yumurta üreticileri olmasalarda haftada 3 ila 4 adet yumurta üretebilirler ve yılda 200 adet yumurta yapabilirler.

Genelde süs kuşları pek çok sayıda yumurta yapmazlar ancak polonya tavukları süs kuşu oldukları halde iyi sayıda yumurta yapabilirler.

Sesleri

Bu kuşlar genelde sessizdirler.

Tabikide horoz ötüşü ve civcivlerin sesleri her tavuk ve horozda olduğu gibi polonya tavuklarında da vardır. Çoğu zaman sakindirler ve sinir bozucu ve yüksek ses yapmazlar. Bu sessizlik onları kentsel ortamlar için iyi yapar.

Polonya tavuğu tarihçesi:

Polonya tavukları, uzun bir tarihe sahip olan ve özellikle tüy desenleri nedeniyle dikkat çeken bir tavuk ırkıdır. Polonya tavuklarının tarihçesi şu şekildedir:

  • Ortaçağ Dönemi: Polonya tavukları, kökenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ortaçağ döneminde Polonya topraklarında ortaya çıktığına inanılır. Bu dönemde Polonya’nın farklı bölgelerinde yetiştirilen tavuklar, farklı renk ve tüy desenlerine sahipti.
  • Yaygınlaşma ve Popülerlik: Polonya tavukları, 16. yüzyılda Polonya’da oldukça popüler hale geldi. Özellikle soylu sınıf ve kraliyet ailesi tarafından değerli evcil hayvanlar olarak kabul edildi. Bu dönemde Polonya tavuklarının tüy desenleri özellikle dikkat çekiciydi.
  • Polonya’dan Dünya Çapına Yayılma: Polonya tavukları, 18. yüzyılda Avrupa’nın diğer bölgelerine ve hatta Amerika’ya ihraç edildi. Özellikle İngiltere’de, bu tavuklar “Polonya” veya “Poland” tavukları olarak adlandırıldı. Bu dönemde, tüy desenleri nedeniyle sergilerde ve gösterilerde sıkça yer aldılar.
  • Nüfus Azalması: Polonya tavuklarının nüfusu zamanla azaldı. Bunun nedenleri arasında diğer tavuk ırklarının popülerliğinin artması, yumurta ve et üretimine daha uygun olan ırkların tercih edilmesi ve Polonya tavuklarının tüy desenlerinin bakımının zorluğu yer alır.
  • Koruma Çalışmaları: Polonya tavukları, 20. yüzyılın ortalarında nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Ancak tavuk severler ve yetiştiriciler, bu nadir ırkı koruma amacıyla çalışmaya başladılar. Bu çabalar sonucunda Polonya tavukları nesillerini sürdürebildi.

Bugün, Polonya tavukları özellikle tavuk tutkunları ve tüy desenleri nedeniyle dikkat çeken bir ırk olarak bilinirler. Tüy desenleri, kuşları benzersiz kılar ve dekoratif bir amaç için sıkça tercih edilir. Ayrıca, bu ırkın yumurtaları da lezzetli ve beyazdır. Polonya tavukları, tarihi ve görsel çekiciliği nedeniyle kümeslerde popülerliğini sürdürmektedirler.

tavuklar ve diğer kanatlıların aşılaması

tavuklar ve diğer kanatlıların aşılaması

Kanatlı aşılaması ile ilgili genel tavsiyeler :

Tavukların aşılaması hastalıklara karşı bir sigorta olmaktadır ve bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Özelliklede ilacı olmayan hastalık türlerine karşı, aşı oldukça etkili olmaktadır. 

Tavukların ve hatta diğer kümes hayvanlarının aşılaması için aşı programı bulunmaktadır ve kolay bir şekilde veterinerlerden almanız mümkün olmaktadır. Ve aşıların kalitesi ise başka bir önemli nokta olmaktadır. 

Genel olarak kanatlılar için aşı fiyatı düşük olmaktadır. Ve yazımızın devamında bu konu ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmaktadır. Ve sizi okumaya davet ediyorum. 

Genel tavsiyeler :

Aşı ayrıca sekonder bakteriyel komplikasyonları da azaltır. Araştırmaya göre MD aşısı ayrıca koksidiyoza karşı bir miktar korumanın yanı sıra CRD ve ALC için koruma sağlar.

Aşağıdaki noktalardan bazıları bir kümes hayvanı ve kümes hayvanı veterineri tarafından her zaman dikkate alınmalıdır.

  • Aşıları saygın fabrikalardan ve yetkili acentelerinden satın alın veya aşıyı doğrudan hazırlayın ve buzdolabında saklayın. Derin dondurma daha iyidir.
  •  Aşının son kullanma tarihi ile ilgili bir sorunu olmadığından emin olun.
  • Talimatlarda yazılı olarak üreticinin talimatlarını izleyin ve uygulayın.
  • Tercihen serin sabah veya akşam aşı yapın. Tercihen aşının bulunduğu tarafı bir buz banyosuna koyun ve güneş ışığından koruyun.
  • İçme suyu ile aşılama için kuşları birkaç saat (yazın 2 saat, kışın 3 saat) susuz tutunuz.
  • Klor içermeyen soğuk su kullanın. Aşı içinde çözündüğünde kötü koku veya herhangi bir ilacın kokusu solunmamalıdır.
  • Çözündükten sonra aşıyı tavsiye edildiği şekilde kullanın. Bu kısıtlama aşıdan aşıya değişir. Aşıyı bir saat içinde almak genellikle güvenlidir. 
  • Mümkünse, aşılanmış bazı kuşların serumları, aşı ve hastalığa karşı bağışıklık sağlamak için test edilebilir. Bu, özellikle Newcastle’a karşı sürü aşılamasında, sürü aşılamasından iki hafta veya daha uzun bir süre sonra çok faydalı görünüyor.

Kanatlı aşılama için genel kurallar :

Aşı, ölümcül hastalıklara karşı sigorta gibidir. Özellikle tedavisi olmayan kuş viral hastalıklarına karşı, bu nedenle güvenli aşılarla aşılama zamanlaması çok basittir. Aşı fiyatları genellikle çok düşüktür, ND aşıları kuş başına çok düşük maliyetlidir.

MD aşısı ayrıca koksidiyoz, CRD ve ALC’ye karşı koruma sağlar. Aşağıdaki noktalardan bazıları aşılamada her zaman dikkate alınmalıdır.

  • Aşıları saygın üreticilerden ve bilinen ajanlarından satın alın.Aşılarınızı doğrudan hazırlayın ve (tercihen) derin dondurucuda saklayın.
  • Aşının iyi bir son kullanma tarihine sahip olduğundan emin olun.
  • Aşı üreticisinin aşıyla birlikte gelen talimatlarını çok iyi izleyin.
  • Tercihen serin sabah veya akşam aşı yapın. Tercihen aşı kabını buzun yanına koyun ve güneş ışığına maruz bırakmayın.
  • İçme suyu ile aşılama için kuşları birkaç saat susuz tutun (aşı içeren suyu vermeden önce) Her kuşun aşıyı kullanabilmesi için bir seferde aşı içeren büyük su kapları kullanın (1 yazında). kışın 2 saat).
  • Klorsuz soğuk su kullanın. Aşı suda çözündüğünde kötü koku veya herhangi bir ilaç solunmamalıdır.
  • Aşıyı önerildiği gibi alın ve çözüldükten sonra bu aralık bir aşıdan diğerine değişecektir. Genellikle, bir saat içinde aşı kullanılırsa, çok güvenli olacaktır.İran’da doğruluktan tasarruf etmek ve çalışmak için bunları kullanan otomatik şırıngalar var.
  • Mümkünse, uygun aşılama ve hastalığa karşı bağışıklık için bazı aşılanmış kuşların serumu elde edilebilir (aşılamadan iki hafta veya daha fazla süre sonra, özellikle Newcastle hastalığına karşı). Antikor titresini belirlemek için aşılanmış kanatlıların serumunu test edin. yumurtlayan tavuklarda ve annelerde.
  • Almadan önce litre başına 2 gram elektrolit (binde 2), litre başına 5 gram (binde 5) C vitamini ve litre başına yarım gram (binde yarım) sodyum salisilat içeren bol soğuk su verilmesi önerilir. aşılama için tavuklar, kümes hayvanları yerleştirilmelidir.
  • Damla veya enjeksiyonla aşılama yaparken, aşılanmamış kuş kalmaması için kümes hayvanlarının kaçmasını önlemek için önlemler alın.

Tavuk aşıları çeşitleri

Tavuk aşılarının çeşitleri aşağıda açıklanmıştır:

  1. İnaktif (Ölü) Aşılar: Bu tür aşılar, hastalığa neden olan mikroorganizmaların öldürülmesi veya etkisiz hale getirilmesi sonucu hazırlanır. Tavuklara uygulandığında, bağışıklık sistemi bu ölü mikroorganizmaları tanır ve savunma tepkisi geliştirir. İnaktif aşılar, hastalığın yayılmasını önlerken tavuklarda hastalık belirtileri görülmez. Örnek olarak Newcastle hastalığına karşı inaktif aşılar verilebilir.
  2. Canlı Zayıflatılmış (Attenuated) Aşılar: Bu aşılar, hastalığa neden olan mikroorganizmaların canlı ama zayıflatılmış formlarını içerir. Bu zayıflatılmış mikroorganizmalar, tavukların bağışıklık sistemini uyarır, ancak hastalık semptomlarına neden olmaz. Bu aşılar, genellikle daha uzun süreli bağışıklık sağlar ve hastalığın bulaşmasını önler. Örneğin, Marek hastalığına karşı canlı aşılar kullanılır.
  3. Karma (Multivalent) Aşılar: Karma aşılar, birden fazla hastalığa karşı koruma sağlamak amacıyla birden fazla mikroorganizmanın veya bileşenin birleştirildiği aşı türüdür. Bu, tavuk yetiştiricileri için pratik ve ekonomik bir seçenek olabilir, çünkü tek bir aşı ile birden fazla hastalığa karşı koruma sağlar. Örneğin, tavuk çiçek hastalığı, Newcastle hastalığı ve Gumboro hastalığına karşı koruma sağlayan bir karma aşı mevcuttur.
  4. Tek Bileşenli (Monovalent) Aşılar: Bu aşılar, yalnızca belirli bir hastalığa karşı koruma sağlamak amacıyla hazırlanır. Özellikle tek bir hastalık tehdidi olduğunda veya daha özgün bir koruma gerektiğinde kullanılırlar. Örneğin, tavuklarda yalnızca Salmonella enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan tek bileşenli aşılar mevcuttur.
  5. DNA ve RNA Aşıları: Modern aşı geliştirme teknolojileriyle, tavuk aşıları artık DNA veya RNA temelli olabilir. Bu aşılar, hedef hastalığın genetik materyaliyle ilişkilidir ve tavukların bağışıklık sistemini uyarır. Bu tür aşılar daha yeni bir teknoloji olup, gelecekte tavuk aşılarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynayabili ve tavuk hastalıkları hankkında olumlu etkileri olacaktır.

Tavuk yetiştiricileri, tavukların yaşına, çevresel koşullara ve yerel hastalık risklerine göre hangi aşıların kullanılması gerektiği konusunda tavsiyeler almalıdır. Veterinerler, tavuklar için uygun aşı programlarını belirlemek ve uygulamak konusunda önemli bir rol oynarlar.

Süs tavukları ve özellikleri

Süs tavukları ve özellikleri

İlginç tavuklar ve özelliklari :

Kanatlı türlerinde en fazla nüfus sahibi olan tavuklar çok sayıda çeşitleri bulunmaktadır ve görünüm olarak ilginç tavuklar dünyanın farklı bölgelerinde bulunmaktadır.Tavuk türlerinden habeş tavuğu özelliklerini sizinle paylaşmaya karar verdik.

Habeş tavuğu :

Habeş tavukları her ne kadar habeş adı ile bilinsede çin coğrafyasına ait olan bir süs tavuğu olarak bilinmektedir ve dünya genelinde Silkie ismi ile bilinmektedir. 

Habeş tavuğu 1298 yılında marco polo’nun çine yaptığı gezi ile avrupalılara tanıttığı bilinmektedir. Marco polo yazılarında bu ilginç tavukların farklı tüylere sahip oldukları ve kedi gibi saçlı tüylere sahip olduklarından bahsetmiştir. 1900 yılında habeş tavukları sirkler tarafından yan gösterilerde kullanılarak istismara maruz kalmıştır.

👉 süs tavukları genel olarak hobiciler tarafından tercih edilmektedir. ve ülkemize ait süs tavuklarından ise sultan tavukları evimizin bahçelerine güzellik katmaktadır. bu tavuk ve horoz ırkları ile alakalı bilgiler bir başka makalemizde paylaşılmaktadır.

Habeş tavukları süs tavuğu olarak insanlar arasında en popüler tavuk ırkı olarak bilinmektedir ve değişik tüyleri insanlar tarafından ilgi görmesini sağlamaktadır.

Habeş tavukları beyaz, gri, açık kahve rengi ve siyah renklerinde bulunmaktadır. Habeş tavukları siyah renkte kemik ve eti olmaktadır ve derileri ise siyah renktedir. Bu tavuklar et ve yumurta üretimi için iyi bir tavuk türü olmayabilir lakin süs tavukları olarak iyi bir kazanç sağlayabilir.

Habeş tavuklarının huyları :

Habeş tavukları civcivlerini büyütmek hakkında olağanüstü bir yeteneğe sahipler ve bu neden ile diğer kanatlıların yumurtalarından kuluçka yapmak ve civcivlerini büyütmek için kullanılırlar.

Bu tavuklar yılda ortalama 150 ila 180 adet yumurta yaparlar ve erkeklerin ağırlığı 1 Kg ve dişiler ise 980 Gr olmaktalar.

Brahma tavuğu

Büyük bir cins olduğu için tavukların imparatoru olarka bilinir. Büyük ve ağır vücudu, kabarmış ve güzel tüylerle kapatılmış vücudu ve büyük bacakları bu cinsin fiziksel özellikleridir.

Brahma tavukları ağır cinsler oldukları için genelde etlik olarak yetiştirilir ve üretilirdi ancak yüksek yem maaliyetleri yüzünden karlı olmayınca güzel fiziksel özellikleri sayesinde süs kuşu olarak tanımlanmıştır.

Tüyleri çeşitli renklerden oluşmuştur ancak açık ve koyu renkleri daha çok göze çarpar. İmparator tavuğu hindistana ait bir cins olduğu bilinir.

İmparatoru nemli ve çamurlu ortamlarda yetiştirmek onun bacaklarında hastalıklara neden olur. Ayrıca bacakları bile tüyle kapalı olduğu için hijyen konusunda daha çok dikkat edilmesi gerekir. Büyük vücutları olduğu için herhangi bir yükseklikten atlamayamazlar. Bu nedenle yaşadıkları yeri güvenli hale getirmelisiniz.

Koşin veya Cochin tavuğu

Koşin tavuk ve horozları Asyaya ait bir cinstir ve Çin ve Vietnam ülkelerinde daha çok vardır. Çeşitli renklerdedirler ve ayrıca bantam cinsini de taşırlar.

Cochinler eskiden çok iyi yumurtalık tavuklardı ancak daha sonradan fiziksel özellikleri daha çok ilgi çektiği için süs kuşu olarak bilindiler.

Vücutları tamamen tüyle kaplıdır ve kabarıktır ve onun kabarık tüyleri onun daha büyük görünmesine neden olmuştur. Bacakları yumuşak tüylerle kapatılmıştır ve bu onların daha sevilmi ve güzel olmalarına neden olmuştur.

1. Süs tavukları nedir ve ne amaçla yetiştirilirler? Süs tavukları, genellikle estetik görünümleri nedeniyle yetiştirilen tavuk türleridir. Evcil kuşlar veya gösteri amaçlı olarak tutulurlar. Yarışmalarda sergilenirler veya özel koleksiyoncular için beslenirler.

2. Süs tavuklarının farklı türleri nelerdir? Süs tavukları arasında pek çok farklı tür bulunmaktadır. Örnek olarak İpek tavukları, Ayam Cemani, Frizzle tavukları, Polonyalı tavuklar ve Sülün tavukları gibi türler mevcuttur.

3. Süs tavuklarının bakımı nasıldır? Süs tavuklarının bakımı, geleneksel tavuk türlerine benzerdir. Temiz su, uygun yem, uygun barınak ve düzenli veteriner kontrolü sağlanmalıdır. Ayrıca türün özel ihtiyaçlarına göre bakım ayarlanmalıdır.

4. Süs tavukları yumurta verir mi? Evet, çoğu süs tavuk türü yumurta verir. Ancak üreme amaçlarına göre bazı türlerde yumurta üretimi daha düşüktür. Yumurta üretimi konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

5. Süs tavukları hangi renk ve tüy desenlerine sahip olabilir? Süs tavukları, çok çeşitli renklerde ve tüy desenlerinde olabilirler. Her türün kendine özgü görünümü vardır. Örneğin, İpek tavukları ipeksi tüy yapısıyla ünlüdür ve farklı renk varyasyonlarına sahip olabilirler.

6. Süs tavukları sağlıklı bir şekilde nasıl beslenir? Süs tavukları için yüksek kaliteli tavuk yemi ve taze su sağlamak önemlidir. Ayrıca diyetlerine taze sebzeler, meyveler ve ara sıra protein kaynakları eklemek faydalı olabilir.

7. Süs tavukları evcil hayvan olarak uygun mudur? Evet, süs tavukları evcil hayvan olarak uygun olabilirler, özellikle bahçesi olan kişiler için. Ancak yerel yönetmeliklere ve komşularınızın rahatsız edilmemesine dikkat etmelisiniz.

8. Süs tavukları hastalıklara karşı nasıl korunur? Süs tavukları, düzenli veteriner kontrolleri, hijyenik koşullar ve karantina önlemleri ile hastalıklara karşı korunabilirler. Ayrıca diğer tavuklarla temas etmeden önce temizlik sağlamak önemlidir.

New Hampshire tavuğu özellikleri

New Hampshire tavuğu özellikleri

New Hampshire tavuğu

Amerikan tavuğunun en iyi ırklarından biridir, bu tür tavuk genellikle çok güzel olan kırmızı meşedir ve genellikle güzellik açısından herkes bu cinsi sever. 

New Hampshire cinsi ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin New Hampshire bölgesinde üretildi ve daha sonra tüm dünyaya dağıtıldı. 

Adlandırmanın nedeni budur. New Hampshire ırkı çok sakin ve dayanıklıdır, bu yüzden çoğu insan bu ırkı üreme için seçer. Çünkü üremeleri herhangi bir güçlük çekmeden yapılabilir.

New Hampshire tavukları kilo alımı açısından çok uygundur ve ağırlıkları yaklaşık 3 kg’a ulaşır, bu cinsin horozu da yaklaşık 4 kg ağırlığındadır. 

👉 Çok satılan ticari kuluçka makinesi modeli ile alakalı bilgiler için ilgili makalemizi okumanızı tavsiye ederim.

Bu, New Hampshire yerli tavuklarının da et kullanımı için yetiştirilmesine yol açtı. Böylelikle hızlı kilo alması ve yüksek ağırlıklara ulaşması nedeniyle bu cinsin piyasadaki en faydalı yerli tavuk türlerinden biri olabileceği sonucuna varılabilir. 

Bu nedenle, çoğu yetiştirici bu cinsi genellikle et amacıyla yetiştirir, ancak üremeleri yumurta üretimi için de yaygındır.

New Hampshire Tavuğunun Faydaları

New Hampshire tavuklarının temel faydalarından biri yüksek dirençli olmalarıdır, bu nedenle hasta olma olasılıkları daha düşüktür. 

Böylelikle ilaca olan ihtiyaç azalır ve sonuç olarak bu cinsin kayıpları çok düşüktür, bu nedenle New Hampshire ırkı ekonomik ve uygun maliyetli bir cins olarak kabul edilebilir, çünkü ölümlerin sayısı azaltılarak kar artırılabilir.  New Hampshire genellikle farklı ülkelerdeki farklı iklim koşullarına uyum sağlayabilir.

New Hampshire tavukları genellikle herhangi bir tahılı kolayca tüketebilir, böylece mevcut her tür tahıldan hazırlanıp yetiştirilebilirler. Peletlenmiş tahıl, New Hampshire tavukları yetiştirmek için en iyi seçeneklerden biri olabilir. 

Bu tohumlar çok lezzetli olduğu ve tavuğun daha eksiksiz beslenmesini sağladığı için daha hızlı kilo alır, dolayısıyla daha ekonomiktir. 

Ekonomik gerekçelendirme, birçok insanı New Hampshire yetiştirmeye yöneltti.

New Hampshire tavukları için uygun yetiştirme koşulları

New Hampshire tavukları genellikle çok sessizdir ve kalabalık ortamlardan hoşlanmazlar, bu nedenle bu tavukların yetiştirildiği ortam iyi dinlenmelidir. Bu tür tavuklar genellikle dünyanın farklı ülkelerinde yetiştirilir çünkü iklim kısıtlamaları yoktur. New Hampshire tavukları nadiren hastalanır çünkü hastalığa karşı vücut direnci çok iyidir. Bu tavukların muhafaza ortamını dezenfekte ederken dikkatli olmak daha iyidir. Çünkü dezenfeksiyon eksikliği yerli tavuklarda hastalığa neden olabilir.

New Hampshire tavukları, bazı yerli tavuk türlerine göre daha fazla tohum yeme eğilimindedir, bu nedenle, ideal ağırlıklarına daha kısa sürede ulaşmalarına yardımcı olmak için önlerine yeterince tohum koymak en iyisidir. Bu aynı zamanda ekonomik olarak da uygulanabilir olabilir. Daha kısa sürede pazarlanabildiklerinden, bu, bu tür yerli tavuklar için daha kısa bir üreme dönemine yol açmıştır.

New hampshire tavuğu hakkında sıkça sorularn sorular:

New Hampshire tavuğu, özellikle et üretimi için yetiştirilen bir tavuk türüdür. İşte New Hampshire tavukları hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

New Hampshire tavuğu nedir ve özellikleri nelerdir?

New Hampshire tavukları, et üretimi için popüler olan bir tavuk türüdür. Genellikle orta büyüklükte, kırmızı renkte tüyleri vardır. Erkekler genellikle 3,5-4,5 kilogram, dişiler ise 2,7-3,6 kilogram ağırlığındadır.

New Hampshire tavuklarının yumurta üretimi nasıldır?

New Hampshire tavukları, iyi bir yumurta üretim kapasitesine sahiptir. Yılda yaklaşık olarak 200 ila 300 civarında kahverengi yumurta üretebilirler.

Bu tavukların karakteristik özellikleri nelerdir?

New Hampshire tavukları genellikle sakin ve arkadaş canlısı bir karaktere sahiptirler. İyi bir açık alan tavuğudur ve serbest dolaşım alanlarında rahat ederler.

New Hampshire tavukları hangi koşullarda yetiştirilmelidir?

New Hampshire tavukları uygun bir tavuk kulübesinde veya serbest dolaşım alanında yetiştirilmelidir. Temiz su, kaliteli tavuk yemi ve uygun hijyen koşulları sağlanmalıdır. Ayrıca sıcak ve soğuk hava koşullarına karşı korumaları önemlidir.

Beslenmeleri için hangi tür yemler uygundur?

New Hampshire tavukları genellikle tavuk yemi veya ticari tavuk yemi tüketirler. Bunun yanı sıra mısır, buğday, arpa gibi tahılları da severler. Ayrıca yeşillikler ve böcekler de beslenmelerine katkı sağlayabilir.

New Hampshire tavukları hastalıklara karşı nasıl korunur?

New Hampshire tavuklarının sağlığı için düzenli veteriner kontrolü ve aşılamalar önemlidir. Temiz su kaynakları ve hijyenik koşulların korunması da hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Bu tavukların eti nasıl lezzetli hale getirilir?

New Hampshire tavuklarının eti lezzetli ve değerli bir et üretir. Etlerini en lezzetli hale getirmek için iyi bir besleme programı, uygun kesim ve saklama koşulları önemlidir.

New Hampshire tavukları hangi amaçlarla yetiştirilir?

New Hampshire tavukları özellikle et üretimi için yetiştirilirler. İyi et kalitesi ve hızlı büyüme özellikleri nedeniyle popülerdirler. Ayrıca yumurta üretimi için de kullanılabilirler.

New Hampshire tavukları, sağlam karakterleri ve et üretimi potansiyelleri nedeniyle birçok tavuk yetiştiricisi için popüler bir tercihtir. Ancak başarılı bir yetiştiricilik işi kurmak için uygun bakım, besleme ve sağlık yönergelerine dikkat etmek önemlidir.

hint horozu yetiştiriciliği

hint horozu yetiştiriciliği

Hit horozu cinsleri ve yetiştiriciliği

Türkiye yerlisi hint horozu malaoid hint horozlarının alt türü olmaktadır ve aseel ismi ise hindistandan aynı şekilde türk diline geçmiştir, aseel anlamı asil soylu veya saf kan anlamıda olmaktadır. türkiyede bir çok bölgede hayvanseverler tarafından bu horozlar yetiştirilmektedir ve hiç bir karışım olmadan ve farklı mutasyonlar geliştirmeden hint horozlarının saf ırklarını  özel olarak yetiştirimektelerdir.

Hint horozu yetiştiricileri ve sevenleri sadece bazı bölgelerde bulunmaktadır ve sayıları fazla değil, buna rağmen hint horozları ırkları fiziki görünüşleri ile birbirinden ayrılabilir.

Türkiyede bulunan ve yetiştirilen hint horozları genel olarak diğer ırklar ile farkli görünüme sahiplerdir. Türk aseel hint horozu genel olarak geniş kaşa sahiptir ve gözler bu kaş yapısının içinde gözlenmiştir, ve horoz savaşlarında korunacak bir yapıda olmaktadır.

👉 Hint horozu bakımı ve beslenmesi, için horozların hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. hint horozu, türleri ve özellikleri ile alakalı detaylı bilgiler ilgili makalemizde paylaşılmaktadır.

Hint horozu ortlama ağırlığı 3 ila 3,5 Kg olmaktadır ve göz renkleri ise yeşil tonlarında olmaktadır. Ve dişi hint tavukları ise açık kahverengi ve siyah gözleri vardır.

Hint horozları genelde horoz dövüşleri için yetiştirilir ve dövüşleri ağır ve etkili olur ayrıca hint horozları muntazam kaslara sahiplerdir ve dengeli bir vücutları vardır.

Horozlar arasında en dayanıklı ırk hint horozu olmaktadır, hint tavukları 9 ila 10 adet yumurta yapdıktan sonra kuluçka dönemine geçerler ve yumurtaları krem rengi kabuğa sahiptir, ve her yumurta ağırlığı 57 ila 60 gr arasında olmaktadır.kuluçka yapımında daha üyük ve daha küçük yumurtalar kuluçka için kullanılmaz, nedeni ise standart dışında yumurtalar zayıf olur.

Hint horozları dik duruşları ve geniş göğüsleri, kalın kemikli ayaklarıile tam bir asalet timsalidir.

Hint horozu ibikleri ise farklı çeşitlerde olur, fıstık ibik, silme ibik ve silmenin çeşitli formları olmaktadır, örnek olarak taş ibik, gül ibik şeklinde olarak gözlemlenir.hint horozlarında bulunan diğer özellik sakalsız olmalarıdır.

Diğer horoz ırkları sırtında genelde saçak tüyleri bulunur, lakin hint horozu sırtında bazen bu saçaklar yoktur, hint hrozu kuyruğu genelde aşağıya doğru akar ve yarıdan ikiye ayrılmış görünür.hint horozları ayak rengi çok açık sarı rengi veya gümüş rengidir. Hind horozu ötüşü kısadır ve ötüşü arasında sesi kısılır.

hint horozları ve tavukları et ve yumurta üretimi açısından pek verimli sayılmamaktadır. ama yinede bazı yerlerde özelliklede serilanka ve uzakdoğu ülkelerinde yapılmaktadır. hint horozu ve tavuklarının yetiştiriciliği ve bakımı ile alakalı detaylı bir makalemiz bulunamktadır. ve okumanızı tavsiye ederiz. makalemiz okumak için aseel tavuk ve horozu yetiştiriciliği kelimesi üzerine tıklamanızı tavsiye ederiz.

Hint horozu bakımı

Hint horozu (Aseel)

Hint horozu bakımı ve beslemesi horoz yetiştiriciliğinin en önemli ve temel ayaklarından sayılır, bu sebeten dolayı hint horozları yetiştirirken horozcular arasında farklı esleme ve bakım yöntemleri ortayaçıkmıştır ve bu temel ayaklardan birisi eksik olursa zayıf ve işe gelmez horozların ortaya çımasına sebep olur ve horozlar kötü performansa sahip olurlar.

Ama unutmayın ki kötüyü kötü yapan ve iyi yapacak olanda bileriz, çünkü ortaya çıkacak performans çevre + genetik olarak ortayaçıkar ve işinsırrı ise, sen vermez isen hiç bir zaman alamazsın.

Sırları zaman içerisinde daha farklı konulara da değinerek açmaya devam edeceğiz. Yeni nesil daha doğru bir hedef takip edip güzel sonuçlar alması bizim hedefimizdir. Sırlarını sakladığını zannedenlerinde aslında hiç bir şey bilmediklerini de bu işi insiyaki yaptıklarını bilgilerinin belli düzeyin üzerinde olmadığını da gördük.

Bir Hint horozunun iyi olması için yapacağımız hizmetleri 2 başlık altında toplayalım;

1) Bakım

2) Besleme

Hint horozu yetiştiriciliğine başlamak

Anlattığımız gibi hint horozları hem süs kuşu ve hemde dövüşmek için eğitilir ve yetiştirilir. Eğer size bu kuşu süs veya dövüştürme amacıyla yetiştirmek istiyorsanız uygun bakım koşullarını onlar için hazırlamanız gerekir. Yetiştiriciliğe başlamak için bir kaç farklı yol vardır. Birinci yolda döllü yumurtalar satın alabilirsiniz. Daha sonra onları kuluçka makinesi yarıdmıyla civcive dönüştürebilirsiniz. Daha sorna onlara bakıp büyüterek hint horozu yetiştirmiş olursunuz. İkinci yöntemde döllü ymumurtalar satın almak yerine doğrudan hint horozu civcivi satın alabilirsiniz. Her iki yöntemde olası ve mümkündür. İki yöntemden birini seçmek tamamen size ve elinizdeki büdceye bağlıdır. Yazının devamında her iki yönteminde iyi ve kötü yanlarından bahsedeceğiz.

Döllü yumurta mı? Yeni doğmuş civcivler mi?

Döllü yumurta satın alarak başlamak

Eğer bu yoldan devam etmek istiyorsanız civcivlerinizin dişi olma olasılığı vardır. Çünkü yumurtaların erkek veya dişi olduklarını anlamak mümkün değildir. Tabi eğer sadece erkek civciv yetiştirmek isterseniz bu konu önemli olur. Döllü yumurta satın almanın iyi tarafı şudur ki döllü yumurtanın fiyatı civcive göre daha uygun ve daha ucuzdur ve sizin için tasarruflu olacaktır. Ancak anlattığımız gibi kötü tarafı da şudur ki civcivlerin erkek veya dişi olmalarına siz karar veremezsiniz.

Yeni doğmuş civcivler satın almak

Bu durumda doğrudan yetiştiriciye başvurmanız gerekir. Yetiştiriciden erkek civcivler almanız rahatlıkla mümkün ve güvenilirdir. Ancak bu yöntemin kötü yanı şudur ki hint horozu civcivlerinin döllü yumurtalardan fiyatı daha yüksektir. Ayrıca eğer civcivler kötü kuşullarda yetiştirldiyse onları satın aldıktan sorna ölmeleri muhtemel olabilir. Ancak civciv satın alarak yetiştiriciliğe başlamak daha hızlı olabilir.

Civciv yetiştirmek   Hint civcivleri satın alırsanız ideal durumda tutmalısınız, bulundukları ortamda ısıtma, soğutma ve havalandırma cihazlarının olması gerekecektir. Ayrıca civcivlerin beslenmesi için yeterli sayıda yemlik ve suluk bulundurulması gerekmektedir. Haşere ve böceklerin girişini önlemek için yetiştirme yerinin duvarları, zemini ve tavanı çimentolanmalı, civcivlerin rahatça beslenmeleri için ve yaralanmamak için zemin örtülmelidir.Talaş veya yumuşak bezlerle örtün.

Bakım

Bakımdan kasıt hayvanın ortam şartlarının iyileştirilmesi ortam şartları nelerdir. Ortamın nemi, ısısı altlık durumu yemliklerin temizliği suyun kalitesi yemin kalitesi hayvanların sıklığı barınağın güneş alıp almadığı hatta buna gürültülü bir yer olup olmadığını da ekleyebiliriz gürültü hayvanlar üzerinde stres etkisi yapar.

Nem : Kümes içinin nemli olması temre başta olmak üzere birçok mantarı hastalıkların çıkmasına neden olur.

Isı : En uygun ısı 20–24 derece dolayındadır. Bu dereceler in daha düşük olması hayvanlarda çok büyük rahatsızlık oluşturmasa da üzerindeki ısılar sıcaklık stresine neden olur.

Su : Hayvanların içtiği su her zaman temiz olmalı özellikle yazın çok çabuk bakteri üreyerek sindirim sitemi rahatsızlıkları ortaya çıkar. Bu tür bakterilerin olumsuz etkileri uzun vadede de ortaya çıkabilir.

Yem : Yemin kalitesi hayvan yetiştiriciliğin de çok önemlidir. Güvenilir firmaların yemlerinden alınması yemcinin ve horozcunun yemleri depolama koşulları çok önemlidir nemli yerde saklanan yemler küf üreterek hayvanları zehirler. Birçok horozcu bu sebeplerle hayvanlarını kaybetmektedir. İlaç tedavisi yaptığı halde çözüm alınamamaktadır.

Güneş : Yavru gelişimi için sağlık açısından da çok önemlidir.

BESLEME

Besleme ile ilgili diğer bölümlerde birçok konuya değinilmişse de besleme tam bir uzmanlık bilgi beceri ve deneyim gerektirir. Amaç hayvanın kursağını doldurmak değildir. İnsan için de bu durum böyledir. Yalnızca karnımızın doyması iyi beslendiğimiz anlamına gelmez her gün kuru fasulye yiyen adam karnı doysa da çeşitli yiyeceklerle beslenen kişi kadar sağlıklı beslenmiş olmaz. Tek yönlü beslenmiş olur ki birçok hastalığa yakalanma riski artar. Sağlığını zamanla kaybeder. Horozlarda da bu durum böyledir sadece buğday vererek besleme yapılamaz. Çeşitli gıdalardan yeteri miktarlarda vermek en doğru yoldur.

Hint horozu hastalıklardan korunmak için Hijyen önlemleri

Yetiştirme yerinden dışkıların toplanması hastalıklardan ciddi derecede önler. Bu nedenle her 7 ila 10 gün içerisinden bir kez horozun bulunduğu yerin temizlenmesi ve yerde bulunan yumuşak taban yatağının değiştirilmesi gerekir. Kuşlarınız için kullanılan yemlik ve suluklar hergün yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Ayrıca kuşlarınızın diğer hastalıklardan koruması için mutlaka onları aşılamanız gerekir. Hasta olduğunu fark ettiğiniz kuşu hemen sürüden ayırlamı ve karantinaya almalısınız ve tedaviyi başlatmalısınız.

Sıcak havadan kaynaklanan hastalıklar

İlk problemlem bit böceklerinin saldırmasıdır ve genelde kanat ve kalçalarının arka bölümünü yapışır ve hayvanın kanını emerek onu zayıflatır ve bu uzun sürerse kuşun kilo kaybetmesine kanatlarının düşmesine neden olur ve devamında onu öldürür.

Kuşları bitlerden önlemek için haftada bir kez salonu temizlemeli ve tabann talaş ve biraz kireçle kapatılması gerekir. Eğer kuşun üzerinde bitler görürseniz onu hemen sivri bir aletle kuşun vücudundan çıkarın ve kanatlarının ve kalçalarının arkasına yağ sürün.

Ayrıca Newcastle hastalığı da nem ve soğuktan olur. Virüs kışın aktif değildir ancak havalar sıcak olur olmaz işe başlar ve kuşu hasta ederler.

Bu hastalığı önlemek için her 3 ayda newcastle aşıları yapmanız gerekir. Yatağın tabanına kireç eklemeyi unutmayın. Sulukta herzaman taze ve temiz su bulundurmanız gerekir.

Sıcak havalarda kuşa mısır vermek iyi fikir değildir. 

Horozu sıcak mevsimlerde savaştıırmayın. Kuşun bacaklarının nemli ve yağlı olmasını sağlayın ve yazın etrafı sulayarak havanın serin olmasını sağlayın.

Horozda gaga kırılması ve tedavisi

Gaganın kırılmasının bir kaç nedeni vardır. Genelde horozlar birbirleriyle dövüştüklerinde gagalarını kırabilir. Ayrıca eğer yem kabının yanında sert bir madde varsa kuş yanlışlıka gagasını sert yere çakıp kırabilir.

Gaganın kırılma durumunda eğer kuş yemek yiyemiyorsa kendiniz yemek hazırlamanız gerekir. Yumuşak ve pişmiş yiyecekler daha uygundur. Kuşun gagasını hergün 4 kere hayvansal yağlarla yağlamanız gerekir. Su verdiğinizde suya birazcık yağ eklemeniz gaganın daha hızlı çıkmasına ve büyümesine yardımcı olacaktır.

Hint horozu yetiştiriciliği hakkında sıkça sorulan sorular:

Hint horozu, özellikle yumurta üretimi için popüler olan bir tavuk türüdür. İşte Hint horozu yetiştiriciliği hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları:

Hint horozu nedir ve özellikleri nelerdir?

Hint horozu (Gallus gallus domesticus), özellikle yumurta üretimi için yetiştirilen bir tavuk türüdür. Ortalama olarak beyaz veya kahverengi yumurtalar üretirler. Diğer tavuklara göre daha küçük boyutlu ve hafif bir yapıya sahiptirler.

Hint horozu yumurtaları ne kadar sıklıkla ve ne kadar süreyle yapar?

Hint tavukları genellikle yılda 250 ila 300 yumurta üretebilirler. Yumurtlama oranı yaşlarına, cinsiyetlerine ve beslenmelerine bağlı olarak değişebilir. Genellikle ilk yumurtalarını 5-6 ay civarında atmaya başlarlar.

Hint horozları hangi koşullarda yetiştirilmelidir?

Hint horozları uygun bir tavuk kulübesinde veya serbest dolaşım alanında yetiştirilmelidir. Temiz su, yeterli yem ve uygun hijyen koşulları sağlanmalıdır. Ayrıca rüzgar ve yağmurdan korunmaları önemlidir.

Hangi tür yemleri tüketirler?

Hint horozları, özel bir tavuk yemi tüketebilirler, ancak genellikle tavuk yemi veya ticari bir tavuk yemi kullanılır. Ayrıca mısır, buğday, arpa ve yemlik yeşillikler gibi doğal gıdaları da tüketirler.

Hint horozu yetiştiriciliği ne kadar karlıdır?

Hint horozları yumurta üretimi için popülerdir ve bu nedenle yumurtalarını satmak, karlı bir iş olabilir. Ancak karlılık, bakım koşulları, maliyetler ve yumurta fiyatlarına bağlı olarak değişebilir.

Hangi hastalıklara karşı koruma önlemleri alınmalıdır?

Hint horozları, bazı tavuk hastalıklarına karşı hassas olabilirler. Bu nedenle düzenli veteriner kontrolü ve aşılama programları önemlidir. Ayrıca temizlik ve hijyenik koşulların korunması da hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Hint horozları nasıl eğitilir veya yönlendirilir?

Hint horozları temel komutları öğrenebilirler ve ödül tabanlı eğitimle (örneğin, ödülle ödüllendirme) bu komutları uygulayabilirler. Ancak diğer tavuk türleri kadar kolay eğitilmezler.

Hint horozlarının cinsiyeti nasıl belirlenir?

Genç yaşta cinsiyetleri genellikle zor belirlenir, ancak erişkinliklerine yaklaştıklarında dişi ve erkeklerin fiziksel farkları daha belirgin hale gelir. Erkeklerin genellikle daha iri ve gösterişli tüyleri vardır.

Hint horozu yetiştiriciliği, iyi bir yönetim ve bakım gerektiren, ancak yumurta üretimi için potansiyel olarak karlı bir iş olabilir. Başarılı bir yetiştiricilik işi kurmak için yerel tavuk yetiştirme yönergelerine, veteriner tavsiyelerine ve örnek bir iş planına danışmak önemlidir.

Son Söz :

hint horozlarının bakımı ve beslemesi adeta bir sanata dönüşmektedir. ve diğer horozlar ile farklı olmaktadırlar. bu horozların kaslarının gelişmesi için özel diyetler uygulanmaktadır. ve hatta antramanlar ise verilmeketedir.

ama bu antramanlar genelde dövüş için verilmektedir. ve bizim tarafımızdan kesinlikle tavsiye edilmemektedir. ve hayvanların canının acıması ve tehlikeye atılması insanca bir davranış değildir.

Tavukların yem rasyonu

Tavuk Yemi Nasıl Olmalıdır ?

Tavuk yetiştiriciliği sektöründe dikkat etmeniz gereken önemli konulardan birisi tavukların nasıl bir yem ile beslenmesidir, uzmanlar tarafından sıkça dile getirilmesi ise bu konunun önemli olmasını göstermektedir.

Tavuk yeminde bulunan bileşikler tavukların verimliliğini sağlar ve hastalıktan koruyacaktır.

Tavuk yemi maddeleri :

tavuk yeminde kullanılan önemli bileşikler mısır ve soya olmaktadır, ama ülkemizde yerel tarımcılık ile üretilen bu iki ham maddenin hem hayvancılık ve hem etanol üretiminde kullanılması yetersiz olmasına neden olmuştur, tavuklar için gereken protein, vitamin ve diğer mineralleri sağlamanız, yemlerinde buğday, darı, pirinç, arpa, damıtma posaları, soya küspesi, kabuksuz ayçiçeği kullanabilirsiniz.

Tavuk Yeminin Yaşına Uygun Olması Önemlidir

civcivler yetiştirmek için yem rasyonu küçük taneli yemlerden ibarettir, civcivlerin bağırsakları gelişme döneminde olduğu için yemlerinin hazm edilmesi ve kolay sindirimli protein, vitamin ve mineraller karışımından olmalıdır, ayrıca tavuklara verilen anti-biyutik ve hormonlu yemler uzak durmalısınız. Civcivlerinize verdiğiniz yemler oldukça küçük taneli olmalıdır.

👉 Gezen tavuk yetiştiriciliği nasıl olur ? bu konu ile alakalı detaylı bilgiler uzmanlarımız tarafından paylaşılmaktadır ve bir çiftlik kurmak için nasıl başlamanız gerektiği ile ilgili detaylar makale olarak yazılmaktadır.

Uzmanlar tarafından ilk 6 hafta da başlatma yemi verilmesi önerilir, 6.haftanın sonundan, 10.haftanın sonuna kadar piliç büyütme yemi verilmesi gerekir, 11.haftanın başlanmasından piliç geliştirme yemi vermeniz gerekmektedir, ve 17. Haftanın sonuna kadar devam edecektir bu dönemde yumurtlama randımanı için fazla proteinli yemler vermeniz tavsiye edilir, 18-20.hafta arası yumurta öncesi yemi ile besleyerek 20.haftadan organik yumurtlama yemleri ve yanı sıra arpa, buğday ve mısır verebilirsiniz.

Organik Tavuk Yemi :

Tavukların sağlık açısından organik yem çok önemlidir ayrıca GDO’lu yemlerden kullanmanız  hem tavuklar ve hem insan sağlığına zararlıdır, ayrıca amatörce yem karışımları tavuklarınıza zarar verecektir, bu sebeple çifliğinizde bulunan tavuklarınız için düzenli yem rasyonu uygulamanız ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmiş besin kaynakları almanız daha doğru olabilir.

Organik Sertifikalı Tavuk Yemi :

Tavuk beslemecilerin hayvanlarının verimliliğini sağlamaları için dikkate almarı gereken önemli konu tavuk yeminin karışımı ve formülası ve rasyonudur.

Civcivlerin yemi 40 güne kadar 3 aşamadan oluşur :

  • Başlangıç yemi ( starter)
  • Besi yemi (grower)
  • Besi veya bitirme yemi (finisher)

Civciv Büyütme Yemi :

Başlangıç yemi veya starter’ de denilen yem 1 ila 10 güne kadar civcivlere verilir ve ideal kiloya gelmelerini sağlar, büyütme yemini oluşturan bileşenler mısır, bakla, kolza küspesi, soya küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi ve soya’ dan ibarettir. Civciv başlangıç yeminde buğday kullanılmamalı. isimleri geçen besinler mekanik değirmenler tarafından öğütülür ve küçük 

parçalar şeklinde pelet yem veya toz yem halinde paketlenir, sizin için tavsiyemiz pelet yemler kullanmanızdır, çünkü pelet yem hastalık taşımaz ve civcivlerin solunum sistemine zarar vermez. Ayrıca 1 ila 10 günlük civcivlerin sindirim sistemleri gelişim döneminde olduğu yemleri kolay hazm edilebilecek şekilde olmalıdır.

Civciv büyütme yemi masraflarınız’ da çok az oranda etkileyecektir.

Besi Yemi (Grower) :

Besi yemi içeriği aynı büyütme yemi olmaktadır, sadece Biraz büyük parçalar halinde veya 2 ila 3.5 mm boyutta pelet yem olarak üretilmektedir, besi yemi 11.günden civcivlere verilir ve 24.güne kadar devam eder. Gelişim döneminde civcivlere fazlası ile enerji ve amino asit gerekmektedir ve besin kaynakları içeriğinde mutlaka gereken maddeler bulunmalıdır.

Bitirme Yemi (Finisher) :

25.günden itibaren verilmeye başlanan bitirme yemi kesim zamanına kadar devam eder, bazı tavukların 41 ila 43.günden sonra gereken ağırlığa gelmeme nedeni ile bitirme yemi 2 aşamada verilir ve piliçler ideal kiloya gelene kadar devam eder.

2 aşamalık bitirmr yemi 3 faktöre bağlıdır:

  • Kesim için gereken kilo
  • Yetiştirme süresi
  • Yem rasyonu

Tavuk yemi ve sıcaklık stresi bağlılığı :

piliçlerin yemi uygun olmadığı zaman, yem yerken çok enerji tüketir ve hazm etmesinde zorlanır ve bu neden ile vücut sıcaklığı artar, bu sebeb ile tavukların yaşına uygun yemler kullanmanız tavsiye edilir, ayrıca piliçlerin suyu serin ve az mineral madde içeriği olmalıdır ve sıcaklık stresini azaltacaktır.

Hangi yiyecekler tavuklar için zararlıdır?

Fasulye, kuru ve çi mercimek, kepeklenmiş ekmek ve yiyecekler, avokado, yeşik patates, yeşil ve yetişmemiş domates, çikolata, çiğ pirinç, aşırı tuzlu yiyecekler tavuklar ve horozlar için zararlıdır.

Tavuklara günlük kaç kere yem verilmelidir?

Yetişkin bir tavuk günlük olarak 110 gram yiyecek tüketebilir. Bu nedenle bu miktara göre beslenme programını ayarlamanız gerekir. Yeterli yiyecekleri hazırlamanızı unutmayın.

Yazın tavuk beslenmesi

Yazın havalar sıcak olduğu için tavuklar daha çok sıcağa maruz kalırlar. Sıcaklık şoku yaşamamaları için ortam sıcaklığı ayarlamalı ve verdiğiniz yiyeceklere dikkat etmelisiniz. Yazın tavuklar için buğda vermeniz uygun değildir. Tavuğun vücudunun daha çok sıcak olmasına neden olur.

Enerji artışı

Tavuklar enerjilerini genelde tükettikleri yemin yağından alır. Yazın bu oran 10 ila 20 yüzdesinde arttırılabilir. Çünkü yazın tavuklar daha az yem tüketir ve enerjilerini geri kazanmaları lazım.

Ayrıca lif içerek yiyecekler yaz için ugyun değildir. Çünkü lif zor sindirilebilen bir besindir ve vücudun sıcaklığını arttırır. Diğer taraftan lif açısından düşük yiyecekler tavuğun kabızlık yaşamsına neden olur. Bu nedenle lif içeren yiyecekleri yemin içerisinde dengeli olarak bulundurmak gerekir.

Kışın Tavuk beslenmesi

Kış aylarınca tavuk daha çok yem tüketir. Bu nedenle yaza göre daha çok yemek vermelisiniz.  Özellikle kışın tavuklar tüyleri döküldüğü için daha çok enerji alması gerekir. Tohumlar genelde tavukların vücudunun ısınmasını sağlar. Aryıca karbonhidrat ve lif içeren yiyecekler tavukların kış beslenmesine uygundur.

Diğer beslenme noktalarından biri ise kış aylarında daha çok protein tüketmeleri gerektiğidir.

Kışın tavuklar için verilen suyun sıcaklığı soğuk olmamalıdır. Soğuk su kuşun hastalanmasına sebep olur. Ayrıca suyun donmadığından emin olmak için kontrol etmeniz daha iyi olur.

Tavuklar için zararlı yiyecekler

Tavuklar için zararlı yiyeceklerden kaçınılması gereken bazı besinler şunlar olabilir:

  1. Soğan ve Sarımsak: Soğan ve sarımsak, tavuklarda hem sindirim sorunlarına hem de anemiye yol açabilen zararlı bileşenler içerir. Bu nedenle, tavuklara soğan veya sarımsak verilmemelidir.
  2. Patates Yeşillikleri: Patatesin yeşil kısımları (yaprakları ve gözleri), solanin adı verilen zehirli bir madde içerebilir. Bu nedenle, tavuklara patates yeşillikleri vermeyin.
  3. Çikolata: Çikolata, teobromin adı verilen bir kimyasal içerir ve tavuklarda zehirli etkilere yol açabilir. Bu nedenle çikolata tavuklara verilmemelidir.
  4. Kafeinli İçecekler: Kafeinli içecekler, tavuklarda sinir sistemini etkileyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  5. Alkol: Alkol, tavuklarda ciddi toksik etkilere yol açabilir. Tavuklara asla alkollü içecekler verilmemelidir.
  6. Çiğ Fasulye: Bazı türlerde bulunan fasulyeler, tavuklarda zehirlenmeye yol açabilen fitohemaglütinin adı verilen toksik maddeler içerebilir.
  7. Moldy veya Bozulmuş Yiyecekler: Tavuklara bozulmuş veya küflenmiş yiyecekler vermek, sindirim sorunlarına ve hastalıklara yol açabilir. Her zaman taze ve temiz yiyecekler sağlayın.
  8. Tuzlu Yiyecekler: Tavuklar aşırı tuzlu yiyecekleri sindiremezler ve tuz fazlalığı onların sağlığını olumsuz etkileyebilir.
  9. Şeker ve Şekerlemeler: Şeker ve şekerlemeler tavukların sindirim sistemine zarar verebilir ve aşırı kilo almalarına yol açabilir.
  10. Kuruyemiş Kabukları: Kuruyemiş kabukları, tavukların boğulma riski taşıyabileceği sert ve keskin olabilir. Bu nedenle kuruyemişleri kabuklarından ayırın ve tavuklara vermeden önce iyice kırın.

Tavukların sağlıklı ve dengeli bir diyetle beslenmeleri önemlidir. Onlara uygun tavuk yemi ve taze sebzeler sunarak sağlıklı bir beslenme sağlayabilirsiniz. Ayrıca, tavukların su ihtiyacını da unutmayın ve daima temiz ve taze su sağlayın.

Son söz :

tavukların yemi farklı açılardan önemli olmaktadır. ve her yaşta farklı yemlerin verilmesi gerekmektedir. Bu yüzden bu makalede tavukçulukta kullanılan yemler ile alakalı bilgiler paylaşılmaktadır. 

Sağlıklı tavuklara sahip olmak, ve suni kuluçka yapımında yüksek oranda çıkım almak, tamamen tavukların beslenmesine bağlı olmaktadır. Özelliklede çiftleşme mevsimlerinde besin değerleri açısından zengin yemlerin verilmesi tavuklar ve horozların kaliteli çiftleşmelerine ve sağlıklı kuluçkalık yumurtalar üretmelerine neden olmaktadır. 

Ayrıca yemlerinde meyve ve sebzelerin ise yer alması tavsiye edilmektedir. Ama kesinlikle küflenmiş veya bozulmuş atıkların yem olarak tavuklara verilmesi tavsiye edilmemektedir. Bu tür yemler tavuklarda hastalıklara neden olmaktadır. Ve tüm kümesin tehlikeye düşmesi mümkün olmaktadır.

Diğer konu ise, yemlerin depolanması olmaktadır. Deponun rutubetli olmaması ve hijyenik ve temiz bir yer olması gerekmektedir. Ve en önemlisi böcekler ve kemirgenlerin depoda olmaması gerekmektedir. Ayrıca salyangozlar ve sümüklü böcekler, ise hastalık taşıyıcıları olmaktadır. Ve dikkatli olmanız tavsiye edilmektedir.